Grupul PPE consideră că întârzierea reglementărilor UE este o urgență pentru salvarea economiei europene

Christian Ehler, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE, Comisia pentru industrie, cercetare si energie

Europarlamentarul Christian Ehler, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a declarat că este imperios necesar ca noile reglementări ale UE să fie întârziate de urgență, pentru a acorda economiei europene și mai ales micilor companii un moment de respiro, într-un context extrem de dificil.

“Când ne gândim că viața și stilul nostru de viață depind de afacerile europene, ne întrebăm cum supraviețuiesc sau vor supraviețui aceste companii crizei energetice care se profilează în această iarnă. 99% dintre întreprinderile din UE sunt companii mici și mijlocii și multe dintre ele sunt afaceri de familie. Dacă ar fi fost doar explozia facturilor la energie, ar fi fost mai simplu, dar vorbim despre furtuna perfectă a trei sau patru crize diferite care se contopesc într-o singură mare calamitate. Niciodată în istoria UE, întreprinderile nu s-au confruntat cu astfel de provocări”, a spus europarlamentarul.

Acesta a precizat ca firmele europene se luptă cu inflația, cu efectele blocajelor în lanțurile de aprovizionare, cu deficitul de materii prime și, pe lângă acestea, vor trebui să investească și pentru a se adapta la noile reguli Green Deal și la tranziția digitală. De asemenea, trebuie să-și mențină competitivitatea într-o lume în care concurenții de la nivel global beneficiază de măsuri protecționiste care le oferă industriilor lor un respiro, pentru a rezista acestei furtuni.

“Un lucru pe care l-am putea face pentru a ajuta companiile europene este să încetăm să le supunem și mai multor presiuni cauzate de noile legi UE. Dacă Comisia Europeană este suficient de sensibilă la aceste nevoi zdrobitoare, ar trebui să întârzie noile legi UE care nu ajută în mod direct Europa să facă față acestor crize. Dacă o nouă lege nu este absolut necesară în acest moment, ar trebui să o amânăm. O anumită lege iese în evidență în acest sens și este REACH. Anunțul președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, că revizuirea REACH va fi amânată pentru al 4-lea trimestru al anului 2023 este un semnal binevenit. Este un semn că CE începe să înțeleagă situația dificilă în care se află industria noastră, dar nu este suficient. Această lege va genera în continuare noi costuri nu numai pentru industria chimică, ci și pentru acele companii care depind de ea. Efectele vor fi pur și simplu devastatoare”, consideră Christian Ehler.

Sursa citată a adăugat că, de exemplu, Directiva privind emisiile industriale nu ar trebui modificată în acest moment. Adaptarea la aceste noi legi ar însemna că firmele trebuie să cheltuiască bani suplimentari pe lângă sumele pe care deja trebuie să le investească pentru a trece la o energie mai durabilă, în contextul unor facturi istorice mari la energie și prețuri crescute la materiile prime, pe lângă inflație extrem de mare.

“Sarcinile suplimentare de reglementare și administrative ale întreprinderilor și în special ale celormici și mijlocii ar trebui reduse în cea mai mare măsură posibilă, reflectând principiul „unul în unu”. Aceasta este ceea ce UE poate face, dar guvernele UE își pot face și partea lor. Ei ar trebui să-și reducă sarcinile legale și administrative actuale asupra întreprinderilor, în special acele legi care restricționează producția de energie. Ne aflăm într-un triunghi al Bermudelor în privința provocărilor: pe de o parte, dorim să avem o transformare a economiei noastre pentru a ne îndeplini ambițiile de reducere a CO2. Și, pe de altă parte, ne confruntăm cu facturi mari la energie. În al treilea rând, încă ne luptăm să scăpăm de criza economică provocată de pandemia de Covid, din cauza căreia piețele globale sunt încă perturbate, iar lanțurile de aprovizionare încă nu funcționează. (…) Pentru a-și îndeplini rolul, companiile noastre trebuie să aibă posibilitatea de a investi și, în circumstanțele actuale, acest lucru este deja extrem de dificil. În loc să facem totul mai dificil cu noile legi, ar trebui să ne ajutăm companiile făcând ca investițiile să devină mai sustenabile și mai competitive. Fără companiile noastre, Europa poate stinge lumina, închide ușa, trimite oamenii acasă cu ajutoare de șomaj și se poate scufunda într-o recesiune profundă. În acest moment, o încetinire a creării noii legislații UE este rezonabilă și într-adevăr urgentă“, a precizat europarlamentarul Christian Ehler.

Sursa text: europeanfamilybusinesses.eu

Sursa photo: sciencebusiness.net

Membrii Family Business Network Romania: Adrem Invest, Agricin, Amset Prodexim, Arena City Center, Autonom, Bog’art, Cristim, Dinamic 92 Distribution, DMF Poliplast, Electra, Eximtur, FAN Curier, Fildas Trading, Flame Data Technologies, Global Vision, Imob, Integrata Pascani, Ivatherm, M&M Product, Novaintermed, Piata de Gros Abundia, Sandra Trading, Secom Healthcare, Secpral Pro Instalatii, Skela Industries, Tecnostar Consulting, Temad Co, Tester Grup, Transavia.

Comments are closed