Investitorii americani au început să parieze pe apă, aşa cum fac cu aurul sau petrolul. Schimbările climatice, secetele, creşterea populaţiei şi poluarea probabil că vor face din problemele penuriei de apă şi preţurilor acesteia subiecte de discuţii încinse în următorii ani

Lipsa apei ar putea afecta aproximativ cinci miliarde de oameni în întreaga lume până în 2050, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Începând din această săptămână, apa va fi tranzactionata pe piața de mărfuri din Wall Street, din cauza lipsei sale. Costul lichidului crucial va licitat la fel ca petrolul, aurul sau grâul, a anunțat CME Group. 

Organizația americană CME Group va propune contracte identificate cu apa spot din California, o piață de 1,1 miliarde de dolari. Cu ajutorul tickerului NQH2O, costul perspectivelor de apă din California se schimba astăzi la aproximativ 486,53 dolari pe acru-picior, ceea ce este comparabil cu 1.233 de metri cubi.  Înregistrarea depinde de costurile din bolurile semnificative ale căilor navigabile din California, unde lipsa apei sa extins. Această valoare poate fi utilizată ca o sursă de perspectivă pentru restul lumii pe piețele de apă. Fermierii, activele sau regiunile se pot asigura sau teoretiza împotriva schimbărilor în costul apei. Conform CME Group, noile acorduri vor permite o mai bună administrare a pericolului legat de lipsa apei și vor crea o relație superioară între piața organică din sectoarele de afaceri. 

Prețul apei din California s-a dublat în ultimul an, conform indicelui Nasdaq Velez California Water . Experții asigură că venirea sa pe piața mărfurilor va permite o mai bună gestionare a riscului viitor asociat acestui activ.

În ultimii ani, nivelul Rinului, o cale de transport fluvial importantă pentru economia Germaniei, a scăzut vara la cote de pericol, influenţând negativ creşterea PIB. Iar în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia de la Ucraina, seceta de anul trecut a fost fără precedent. Crimeea depindea pentru apă de un canal care vine din Ucraina. DW scrie că conflictele pentru apă s-au dublat în ultimii zece ani.

Wall Street to begin trading water for the first time due to fear of  shortages, Business & Economy News | wionews.comWall Streetul a început din decembrie să tranzacţioneze apa la fel ca aurul sau petrolul. Iniţiativa, deşi are ca scop să ajute la asigurarea furnizării acestei materii prime pentru oraşe şi fermieri, a atras şi critici. Investitorii pot de acum încolo să speculeze pentru profit în privinţa preţurilor apei, o resursă care ar putea deveni de negăsit în tot mai multe locuri de pe planetă.

 

Schema de tranzacţionare a fost anunţată în septembrie ca răspuns la crizele provocate de de caniculă şi secetă cu care se confruntă din ce în ce mai des regiunea. „Schimbările climatice, secetele, creşterea populaţiei şi poluarea probabil că vor face din problemele penuriei de apă şi preţurilor acesteia subiecte de discuţii încinse în următorii ani“, spune Deane Dray, analist la RBC Capital Markets.

 

Surse:

Comments are closed