Ensiyeh Khazali, o profesoară universitară, este prima femeie numită în funcția de vicepreşedintă pentru afaceri de familie din Iran

Noul preşedinte iranian Ebrahim Raisi a numit-o pe prima femeie din guvernul său, Ensiyeh Khazali, în funcţia de vicepreşedintă pentru femei şi afaceri de familie, potrivit agenţiei de presă ISNA, relatează dpa, citată de Agerpres.

Ensiyeh Khazali este fiica clericului Abolghasem Khazali. Ea a fost decan al Universităţii Alzahra pentru femei din Teheran şi a predat la mai multe universităţi. Este, de asemenea, autor al unor cărţi islamice şi are un doctorat în limba şi literatura arabă.

Femeile nu au aceleaşi drepturi ca bărbaţii în Iran. Deşi multe legi au fost revizuite în favoarea femeilor în ultimii ani, acestea încă se confruntă cu discriminare pe probleme legale precum divorţul, custodia copilului şi moştenire.

De la Revoluţia Islamică din 1979, femeile au fost obligate să poarte veşminte tradiţionale care să le acopere trupul, deşi multe femei iraniene nu respectă acest lucru, mai ales în oraşe.

Preşedinţia iraniană are mai mult de 10 vicepreşedinţi care, spre deosebire de miniştri, nu au nevoie de aprobarea parlamentului.

”În Iran s-au efectuat foarte puține cercetări privind afacerile de familie (FB). Având un punct de vedere instituțional, acest articol, bazat pe un sondaj realizat în Iran, demonstrează că, de la revoluția din 1979, FB-urile din Iran au fost intermediari cheie între presiunea politică din partea de sus și tendințele societale din partea de jos. FB-urile din Iran de la revoluție pot fi considerate ca un mod perfect de coordonare care reflectă „capitalismul de jos”. Pe baza sprijinului necondiționat în rândul membrilor familiei, aceștia sunt perfect adaptați la mediul de încredere redusă din Iran de la revoluție. Ca mod de coordonare, afacerea de familie a fost, de asemenea, esențială în protejarea modernizării societății iraniene în promovarea rolului femeilor și a valorii competenței.” scrie Thierry Coville in Afacerea de familie din Iran de la Revoluția Islamică ca mod de coordonare

Surse: IranPress, Thierry Coville, G4Media

Comments are closed