Creşterea productivităţii şi implicarea IMM-urilor, măsuri esenţiale pentru stimularea dezvoltării economice regionale

Relansarea Strategiei Dunării şi alinierea sa la standardele Uniunii Europene după anul 2020 reprezintă obiectivele primei faze de revizuire a proiectului SUERD, a transmis astăzi ministrul Ştefan-Radu Oprea în deschiderea Forumului anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat la Palatul Parlamentului.

Oficialul a semnalat acest moment ca fiind o oportunitate pentru statele SUERD membre ale Uniunii Europene de a-şi demonstra angajamentul faţă de priorităţile Strategiei, prin impunerea lor ca obiective principale în programele UE pentru perioada 2021-2027.

“Avem nevoie de investiţii targetate, care să crească productivitatea IMM-urilor şi a structurilor de business din țările participante”, a afirmat ministrul Oprea.

Acesta a mai precizat că, în urma reuniunilor desfăşurate în marja Formului anual SUERD, a fost convenită o Declaraţie comună a statelor membre privind acţiunile viitoare în ceea ce priveşte dezvoltarea regiunii Dunării.

„Documentul îşi propune să stimuleze dezvoltarea europeană, prin reducerea decalajului între IMM-urile din ţările SUERD, sprijinirea afacerilor din zona Dunării, creşterea implicării mediului de afaceri, creşterea competitivităţii şi a convergenţei economice în regiunea Dunării”, a menţionat demnitarul.

România găzduieşte, la Bucureşti, în perioada 27-28 iunie, cel de-al VIII-lea Forum anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat la Palatul Parlamentului, de Ministerul Afacerilor Externe, alături de Comisia Europeană şi Programul Transnaţional Dunărean (DTP). În perioada 1 noiembrie 2018 – 30 octombrie 2019, România deţine Preşedinţia rotativă a SUERD.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, lansată în 2011, este una dintre cele patru macrostrategii existente la nivelul Uniunii Europene şi reprezintă un mecanism de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice, sociale şi teritoriale a acestei macroregiuni.

La strategie participă 14 ţări dunărene, dintre care nouă state membre ale UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Germania, ca stat federal, plus landurile Baden-Wurttemberg şi Bavaria) şi cinci state terţe (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

Surse: 

  • Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat –  „înființat în anul 2017, este instituția de specialitate a Guvernului României, care aplică Strategia și Programul de guvernare în domeniile întreprinderilor mici și mijlocii, mediului de afaceri, comerțului, antreprenoriatului și investițiilor străine, în concordanță cu cerințele economiei de piață și pentru stimularea inițiativei antreprenoriale a operatorilor economici.”
  • Wikipedia

Comments are closed