Femei la „cârmă”

050 MP Virginia Otel - PWNÎn țările conduse de femei, precum Germania, Noua Zeelandă, Danemarca sau Bangladesh, impactul pandemiei a fost semnificativ mai mic față de cele conduse de bărbați. Analiza a 194 de țări, publicată de Centrul pentru Cercetarea Politicii Economice și Forumul Economic Mondial, sugerează că diferența este reală și „poate fi explicată prin răspunsurile politice proactive și coordonate” adoptate de liderii de sex feminin. Mai mult decât atât, în 2019, proporția femeilor în funcții de conducere la nivel global a crescut la 29%, cel mai mare număr înregistrat vreodată. În 2020, acest procent rămâne același.

 

„Conform unui studiu pe care l-am realizat împreună cu Deloitte în 2016, în România, cu 42% mai multe femei finalizează studii superioare decât bărbați. Cu toate acestea, numărul de femei angajate este mai mic decât cel al bărbaților, iar diferența crește exponențial pe măsură ce ne apropiem de pozițiile de conducere”, spune Virginia Oțel, preşedinte al Professional Women’s Network România (PWN).

Studiul realizat de PWN și Deloitte în 2016 concluzionează și că România beneficiază de un bazin bogat de tinere talentate, care au toate abilitățile și competențele necesare pentru a accede în carieră, dar care în absența modelelor și a mentorilor nu se simt motivate să aplice pentru poziții de conducere. Astfel, PWN a pus la dispoziția femeilor un program de mentorat, prin care sprijină ascensiunea acestora în poziții de conducere și nu numai.

„Scopul este de a le «înzestra» cu abilități în a reuși să își atingă obiectivele. Și până în acest moment, putem spune că am avut succes”, mărturisește Virginia Oțel, care este de părere că liderii trebuie să fie, la nivel fundamental, profesioniști de excepție în domeniul pe care îl reprezintă și un model de conduită pentru ceilalți. Iar empatia, curajul, viziunea, spiritul inovator și generozitatea sunt de nelipsit la un lider, fie că este bărbat sau femeie.

Activitatea PWN România se desfășoară pe trei piloni principali: Femei în Consilii de Administrație (Women on Boards), Antreprenoriat și Mentorat. Iar pe fiecare pilon au dezvoltat programe precum Women on Boards Academy, Laboratorul de Competențe pentru Membre în Consilii de Administrație sau Trusa de instrumente pentru antreprenoare la început de drum.

Având în vedere contextul actual, Virginia Oțel consideră că aceste programe sunt mai importante ca oricând. „Mai mult ca niciodată, tinerele au nevoie de niște ghizi experimentați care să le ajute să își găsească calea, antreprenorii au nevoie să împărtășească soluții practice la problemele actuale generate de răspunsul la pandemie, doamnele care vor să ajungă în consilii de administrație au oportunitatea să-și dezvolte competențele necesare unei astfel de provocări profesionale și de leadership”, susține președintele PWN România

Comments are closed