McKinsey: Peste 4 milioane de joburi, ar putea fi automatizate până în anul 2030 in Romania

Peste o jumătate din activităţile desfăşurate de angajaţii din România la locurile de muncă, echivalentul a 4 – 4,4 milioane de joburi, ar putea fi automatizate până în anul 2030 cu tehnologiile care există astăzi, conform unui studiu realizat de McKinsey & Company, una dintre cele mai influente companii de consultanţă din lume, la nivelul întregii regiuni. 

„Adoptarea digitalizării va contribui la combaterea lipsei de forţă de muncă şi la pregătirea economiei şi a populaţiei pentru viitoarea transformare a pieţei muncii. Această situaţie creează pe de-o parte o oportunitate de creştere a productivităţii şi pe de altă parte provocări legate de tranziţia pieţei muncii către noi locuri de muncă”, conform studiului. McKinsey estimează că România ar trebui să adopte soluţii de automatizare a activităţilor pentru a combate efectul puternic negativ al îmbătrânirii populaţiei şi al emigraţiei. „Fără o accelerare în creşterea productivităţii creşterea PIB-ului din România s-ar putea reduce cu 10%”, conform studiului.

Sursa:

  • McKinsey & Company este o companie americană de consultanță în management la nivel mondial. Inca din 1964, finanțează organizația de cercetare McKinsey Global Institute, publică rapoarte pe teme de management și a scris cărți influente despre management. 
  • Ziarul Financiar

Comments are closed