Încrederea analiştilor financiari în economie rămâne la una dintre cotele cele mai înalte. Pentru România riscul mare ar fi un şoc extern

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România (asociaţia analiştilor financiari) s-a menţiunut în iunie la peste 50 de puncte, fapt ce arată că, în ciuda unor îngrijorări ce pătrund din afară, în plan intern optimismul rămâne debordant, după o evoluţie bună a economiei în prima parte a anului.

„În ciuda unor temeri, economia lumii, şi în special economia Americii, merg încă bine, chiar dacă aşteptăm o temperare a ritmului de creştere. În Europa datele din industrie nu sunt excelente, dar Germania, motorul Europei, are destul spaţiu fiscal pentru a contracara o eventuală scădere, aşa că nu sunt pentru moment mari – mari îngrijorări. Semne de întrebare, pe plan intern pot veni din evoluţia deficitelor gemene pentru că se pune problema finanţării acestor deficite. În rest încrederea rămâne înaltă“, comentează Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 71% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7810, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8262.
 
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2020/iulie 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,05%.
 
Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.
 
Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.
 
Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sursa: Ziarul Financiar

Comments are closed