In 2018 aproape 2.000 de constructori, cetăţeni străini, au primit permisul de munca in România.

Potrivit date­lor furni­zate de Registrul Comerţului, pe şantierele şi fabricile de materiale de con­strucţii din România erau numai 339.000 de an­gajaţi în 2018, fata de 560.000 de salariaţi in 2008.

„Dacă mărim salariile, dar nu promitem şi că se vor face investiţii, nu vom avea rezul­ta­te“, spu­ne pentru Ziarul Financiar Adriana Iftime, directorul gene­ral al Fe­de­raţiei Patronatelor Societăţilor din Con­strucţii.

Pentru a face faţă lipsei de personal, companiile din construcţii apelează la salariaţi din străinătate. Zidarii, sudorii, dulgherii şi fierari-betoniştii sunt profesiile din domeniul construcţiilor care au atras cei mai mulţi străini pe şantierele din România anul trecut, după cum arată datele obţinute de ZF de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Astfel, pe tot parcursul anului 2018 au ajuns în România aproape 2.000 de cetăţeni străini care şi-au obţinut permisul necesar pentru a munci pe plan local în construcţii.

Pentru a stopa plecările de angajaţi din construcţii, guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 114/2018. Aceasta prevede un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, ceea ce înseamnă un salariu minim net de aproape 500 de euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Comments are closed