Politica de coeziune, în sprijinul IMM-urilor afectate de criză

Younous Omarjee, președintele REGI

Politica de coeziune a UE va contribui la combaterea costurilor energetice și a creșterii inflației prin punerea la dispoziție a 40 de miliarde de euro, pentru a ajuta gospodăriile și IMM-urile vulnerabile, se arată într-un comunicat al Comitetului pentru Dezvoltare Regională (REGI).

Younous Omarjee, președintele REGI, și Elisa Ferreira, comisarul UE pentru coeziune și reforme, au anunțat că până la 10% din pachetele naționale din fondurile de coeziune aferente perioadei de programare 2014-2020 ar putea fi alocate pentru combaterea sărăciei energetice, cu finanțare 100% asigurată de UE. Aceasta reprezintă până la 40 de miliarde EUR pentru finanțare directă alocată IMM-urilor și gospodăriilor.

Anunțul a venit în urma unei sugestii a președintelui REGI către președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, pentru a utiliza în acest scop fondurile neutilizate pentru perioada 2014-2020.

Această inițiativă va fi tradusă în amendamente la propunerea REPowerEU, care își propune să ajute statele membre să devină independente energetic față de combustibilii fosili din Rusia. De asemenea, își propune să ajute țările și regiunile UE printr-o serie de măsuri specifice și excepționale pentru a face față provocărilor rezultate din criza energetică actuală. Astfel, se va acorda un sprijin financiar IMM-urilor afectate în special de creșterea prețurilor la energie, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat.

„În fața crizei energetice și a inflației, nu putem rămâne în expectativă. Acesta este motivul pentru care punem pe masă această propunere, care permite sprijin direct de 40 de miliarde EUR pentru familiile cele mai vulnerabile și întreprinderile mici, pentru a evita un dezastru social și falimente în lanț”, a declarat președintele Comitetului pentru Dezvoltare Regională, Younous Omarjee.

Pe de altă parte, comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a menționat: „Politica de coeziune își intensifică rolul de prim răspuns în a sprijini statele membre, regiunile și cetățenii în fața crizei energetice. Am fost în prima linie în timpul pandemiei de Covid și în adăpostirea a milioane de refugiați ucraineni. Acum oferim statelor membre mijloacele de a ajuta familiile și IMM-urile cele mai afectate de creșterea prețurilor la energie. În fața agresiunilor externe, coeziunea noastră internă rămâne cel mai bun atu al nostru.”

În contextul invadării Ucrainei de către Rusia, Comisia Europeană a propus, la 8 martie 2022, un plan pentru a face Europa independentă, înainte de 2030, față de combustibilii fosili proveniți din Rusia. Acest plan, cunoscut sub numele de REPower EU, evidențiază, de asemenea, o serie de măsuri ca răspuns la creșterea prețurilor la energie în Europa.

Sursa text: www.europarl.europa.eu

Sursa photo: www.themayor.eu

Comments are closed