Legea nr. 102 din 2 iulie 2020 – modificarea şi completarea Legii Societăților nr. 31/1990

Legea nr. 102 din 2 iulie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii Societăților nr. 31/1990 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 583 din 2 iulie 2020 și urmează să intre în vigoare pe 5 iulie 2020.

Principala modificare se referă la eliminarea art. 14 din Legea Societăților nr. 31/1990 (Legea Societăților) care reglementa anumite restricții privind calitatea de asociat unic în societățile cu răspundere limitată.

  • Eliminarea restricțiilor care vizau calitatea de asociat unic în societățile cu răspundere limitată. Legea Societăților prevedea, până la această modificare, două mari restricții cu privire la asociatul unic al societăților cu răspundere limitată:
    • o persoană fizică sau juridică nu poate fi asociat unic decât într-o societate cu răspundere limitată; şi
    • o societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană.

Eliminarea acestor restricții oferă o libertate persoanelor fizice sau juridice care doresc să înființeze mai multe societăți cu răspundere limitată.

  • Modificări cu privire la posibilitatea funcționării mai multor societăți în același spațiu. Conform modificărilor aduse Legii Societăților, prevederile care restricționau funcționarea mai multor societăți în același spațiu au fost abrogate.

Si prevederea care impunea emiterea de către autoritățile fiscale a unui certificat la înmatricularea sau la schimbarea sediului social al societăților a fost eliminată.

Dacă la sediul social nu se desfășoară activitate, avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință prevăzut de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari şi administrarea condominiilor poate fi înlocuit cu o declarație a administratorului societății.

Descarca Legea nr. 102 din 2 iulie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii Societăților nr. 31/1990 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 583 din 2 iulie 2020 AICI

Comments are closed