România în categoria ”inovatori modești”in „Tabloul de bord EU privind inovarea”

Tablourile de bord privind inovarea 2019Performanțele UE în materie de inovare s-au îmbunătățit în mod constant timp de patru ani la rând. România și Slovenia, în schimb, au înregistrat cele mai puternice scăderi ale performanțelor în acest domeniu.

Tabloul de bord european privind inovarea și Tabloul de bord regional privind inovarea pentru anul 2019, publicate luni de Comisia Europeană, arată că performanțele UE în materie de inovare s-au îmbunătățit în mod constant timp de patru ani la rând.

”În premieră absolută, capacitatea de inovare a Europei o depășește pe cea a Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, UE continuă să piardă teren în fața Japoniei și a Coreei de Sud, iar China vine rapid din urmă”, precizează Comisia.

 Pe baza punctajelor obținute, țările UE se încadrează în patru grupe de performanță: lideri în materie de inovare, inovatori puternici, inovatori moderați și inovatori modești.

Suedia este liderul în materie de inovare la nivelul UE în 2019, fiind urmată de Finlanda, Danemarca și Olanda. Regatul Unit și Luxemburg și-au pierdut statutul de ”lideri în materie de 

inovare”, alăturându-se altor țări din categoria ”inovatorilor puternici”, în timp ce Estonia face parte, pentru prima dată, din grupul ”inovatorilor puternici”.

Din 2011 până în prezent, performanțele în materie de inovare ale UE au crescut, în medie, cu 8,8 %, 25 de țări ale UE sporindu-și performanțele în acest domeniu. Cele mai bune performanțe s-au înregistrat în Lituania, Grecia, Letonia, Malta, Regatul Unit, Estonia și Țările de Jos, în timp ce România și Slovenia au înregistrat cele mai puternice scăderi ale performanțelor în acest domeniu.

În cazul României și al Sloveniei, s-au înregistrat scăderi în materie de inovare în toate regiunile.

Dintre cele opt regiuni, doar București-Ilfov e plasată la categoria ”inovatori moderați”, în timp ce celelalte șapte regiuni sunt la distanță mare, fiind la categoria ”inovatori modești”. 

Mulți dintre indicatorii economici din România tind să fie aproape de sau sub valoarea UE. Cu toate acestea, PIB pe cap de locuitor, ponderea ocupării forței de muncă în servicii și cele mai mari întreprinderi de cercetare-dezvoltare pe 10 milioane de locuitori sunt cu mult sub media UE. Creșterea medie anuală a PIB-ului, infiintarea de noi întreprinderi și activitatea antreprenorială totală din Roamania (10,8%) sunt cu mult peste media UE (6,7%).

La nivel mondial, UE a depășit Statele Unite, iar superioritatea performanțelor UE față de Brazilia, India, Rusia și Africa de Sud rămâne considerabilă. Cu toate acestea, China vine din urmă, cu o viteză de trei ori mai mare decât cea cu care cresc performanțele Uniunii, în timp ce UE a pierdut teren în comparație cu Japonia și Coreea de Sud.

Regiunile cele mai inovatoare din UE sunt Helsinki-Uusimaa, Finlanda, urmată de Stockholm, Suedia, și Hovedstaden, Danemarca. 

FAN Courier membru FBN RomaniaAntreprenoriatul românesc, primește cu aceasta ocazie provocarea de a continua cresterea activitatii antreprenoriale si inovativitatea. Ne mândrim ca  Fan Courier, membru FBN România a fost premiat de revista Business MAGAZIN, în cadrul conferinţei „Cele mai inovatoare companii din România”, pentru inovaţie în servicii de livrare 

 

 

Surse:

  • EUROACTIV  – Rețeaua EURACTIV oferă în mod gratuit știri, atingând lunar peste 952.449 cititori unici și fiind principala sursă on-line dedicată politicilor Uniunii Europene
  • Comisa Europeană
  • Ziarul Financiar

 

Comments are closed