Proiect de lege: 30 septembrie va fi declarată „Ziua naţională a antreprenorului român”

Antreprenorii de start-up din Romania muncesc in medie 10 ore pe zi la propria afacere, iar in unele cazuri ajung chiar si la 18 ore, dar castigurile nu sunt in general mari, sub 500 de euro pe luna pentru aproape 40% dintre acestia, in timp ce numai 11% trec de 2.000 de euro pe luna, potrivit unui studiu realizat de EY si Impact Hub.
 
 
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea, a depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege care prevede declararea zilei de 30 septembrie ca „Ziua naţională a antreprenorului român”, în care autorităţile pot organiza manifestări şi acţiuni publice.
 
Senatorii si deputatii sustin ca antreprenoriatul „nu mai este un concept abstract”. „Antreprenorii sunt cei care introduc noi tehnologii, promoveaza noi produse, stimuleaza descoperirea de nor resurse si mobilizeaza capitalul”.
 
Prin instituirea Zilei nationale a antreprenorului roman parlamentarii sustin ca se certifica „importanta deosebita pe care o acorda statul roman in prezent antreprenoriatului”.
 
Ziua nationala a antreprenorului roman ar urma sa fie sarbatorita pe 30 septembrie in fiecare an, intrucat in anul 1864 Domnitorul Cuza semna Decretul Domnes prin care se infiintau Camerele de Comert si Industrie.
 
Antreprenoriatul a început să fie recunoscut în timpul monarhului francez Ludovic al XIV-lea care obișnuia să afirme că „burghezii și meșteșugarii vor deveni artizanii bogăției”
 
Recunoaștera valorii antreprenorilor – prin antreprenor înțelegându-se un concept foarte asemănător cu cel cunoscut astăzi – datează încă din secolul al XVIII-lea în Franța, când economistul Richard Cantillona asocia asumarea de riscuri în economie cu antreprenoriatul. În Anglia, în jurul aceleiași perioade Revoluția Industrială își făcea simțită prezența, iar antreprenorii beneficiază de primele oportunități de a juca un rol din ce în ce mai vizibil în transformarea și valorificarea resurselor; se înregistrează primele influențe asupra indicatorilor macroneconomici.

Joseph Schumpeter (1934), considerat de unii un geniu al economiei secolului XX, spunea: „În antreprenoriat există o înțelegere pe care o facem în legatură cu un anumit tip de comportament care include: inițiativă, organizarea și reorganizarea mecanismelor socio-economice și acceptarea riscului și a eșecului”. 

Sursa:

Comments are closed