„Cand ne mai gandim ca nu am evoluat satisfacator in ultimii 20 de ani, poate ca nu ar strica sa ne uitam putin mai atent la jumatatea plina a paharului” – Sorin Preda

Cand ne mai gandim ca nu am evoluat satisfacator in ultimii 20 de ani, poate ca nu ar strica sa ne uitam putin mai atent la jumatatea plina a paharului, adica unde eram acum 20 de ani si ce suntem astazi. Sunt antreprenor si pentru mine cifrele vorbesc de la sine: 188 mld EURO PIB in 2017 fata de 31 mld EURO in 1998. Exporturi de 63 de mld euro in 2018 fata de 7,5 miliarde. Inflatia era 40% in 1998 fata de 5% in 2017. Castigul mediu in 1998 era de 80 de EURO pe salariat, iar in 2018 este de peste 570 de EURO. Sistemul bancar este intarit (aici ma uit la nivelul activelor celor mai mari banci), nivelul de indatorare al statului raportat la PIB este unul dintre cele mai scazute din Europa, iar lista de puncte pozitive pentru Romania poate continua. Este de retinut ca Romania realizeaza in 2018 un PIB de peste 8 ori mai mare decat in 1998 cu acelasi numar de salariati (aproximativ 5 milioane).

Sunt convins ca in urmatorii 20 de ani Romania va avea un lider capabil sa coaguleze aceste comunitati si sa le transforme in vectori de dezvoltare, diplomatie si reprezentare in strainatate. Si poate de ce nu, macar partial va reusi sa readuca o parte din romanii care au luat drumul strainatatii inapoi, facandu-i sa se simta din nou acasa aici.

Sursa: Sorin Preda 

Domnul Sorin Preda este fondator Global Vision, afacere de familie membra a Asociatiei Family Business Network România 

Asociatia Family Business Network România (FBN România) a fost înfiinţată în anul 2012 și urmărește să popularizeze în România conceptul „afacere de familie” și potențialul afacerilor de familie pentru dezvoltarea economică și socială a României.
 
Începând cu anul 2015, FBN România a devenit membră a European Family Businesses, cu sediul la Bruxelles. Pentru detalii vizitati www.europeanfamilybusinesses.eu Asociația

 

#LaMultiAniRomania #Centenar #ZiuaNationala

Comments are closed