Peste 44.000 de români au depozite mai mari de 100.000 de euro, totalizând 9,6 mld. euro

Un număr de 44.071 de persoane fizice aveau la sfâr­şi­tul primului semestru (S1) din 2020 depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 46,3 mld. lei (aproximativ 9,6 mld. euro), potrivit celor mai recente sta­tis­tici ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Comparativ cu sfârşitul anului 2019, numărul per­soanelor fizice cu depozite peste plafonul de 100.000 de euro a crescut cu 4.191, iar valoarea sumelor economisite s-a majorat cu 3,8 mld. lei, respectiv cu 8,9%.

 

În ultimul deceniu, numărul conturilor care depăşesc acest prag de economisire s-a majorat de 3,5 ori, iar valoa­rea sumelor economisite este aproape triplă, crescând de 2,8 ori. În 2010 erau 12.665 de români cu depozite de peste 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 16,5 mld. lei.

 

 

Informatii utile:

Suma maximă garantată de FGDB este 100.000 EURO, echivalent în lei, per deponent per bancă atât pentru persoane fizice cât și pentru persoanele juridice

Există trei situații în care se acordă un nivel suplimentar de garantare, pentru depozitele constituite:

  1.  în urma vânzărilor de locuințe;
  2.  din indemnizații de pensionare, disponibilizare, invaliditate, deces;
  3.  din indemnizații de asigurare sau compensații pentru daune rezultate din infracțiuni sau pentru condamnări pe nedrept.

 

 

Surse:

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a fost înfiinţat în 1996, fiind singura schemă de garantare a depozitelor din România.

Din toamna anului 2011 s-au lărgit atribuțiie FGDB, care poate interveni în aplicarea măsurilor de restructurare bancară în cazul în care Banca Națională a României ar hotărî aplicarea acestora. Măsurile de restructurare bancară fac parte din preocupările de asigrare a stabilității financiare a sistemului bancar românesc și din acordul României cu Fondul Monetar Internațional.

Pe plan internaţional, FGDB este membru activ al celor două organizaţii profesionale existente în domeniul garantării depozitelor: Forumul European al Asigurătorilor de Depozite (European Forum of Deposit Insurers – EFDI) şi Asociaţia Internaţională a Asigurătorilor de Depozite (International Association of Deposit Insurers – IADI). De asemenea, FGDB dezvoltă şi menţine relaţii de colaborare cu instituţiile similare din întreaga lume, promovând schimbul de experienţă pentru identificarea celor mai bune practici din domeniu.

Ziarul Financiar

Comments are closed