În 2021 economia va creşte, dar nu la fel pentru toată lumea

Evoluţia pandemiei Covid-19 ne va influenţa tot anul 2021, dar speranţele pentru un an mai bun sunt mai puternice decât previziunile analiştilor. 

Ziarul Financiar sintetizeaza 16 idei care ar putea sa defineasca anul 2021. Aveti cateva dintre ele mai jos:

  • Economia va creşte cu 3-5%, dar nu va recupera ceea ce a pierdut în 2020 din cauza pandemiei. Creşterea economică nu va fi la fel pentru toată lumea; marile companii, cele care deţin poziţii puternice în piaţă, vor fi câştigătoarele, în schimb zeci de mii de companii româneşti vor încerca să reziste, întrebându-se unde este creşterea eocnomică, pentru că ei nu o văd.
     
  • Mulţi antreprenori români îşi vor pune întrebarea dacă mai are sens să supravieţuiască şi să încerce să reziste încă un an, pentru că va fi o povară fiscală şi bancară destul de greu de dus, după ce vor expira toate facilităţile fiscale, după ce va începe rambursarea ratelor pentru creditele amânate, după ce vor vedea că piaţa şi vânzările lor au dispărut peste noapte. Guvernul nu poate să susţină pe toată lumea, aşa că vom vedea mai multe insolvenţe şi chiar falimente, începând cu partea a doua a anului.
  • Creşterile salariale în sectorul privat vor fi o excepţie.
  • Telemunca, adică munca de acasă, va continua o bună parte din 2021.
  • Proprietarii clădirilor de birouri vor începe să simtă cu adevărat criza în 2021: deşi au contracte extrem de clare, presiunea din partea chiriaşilor de a reduce suprafaţa închiriată, mai ales că angajaţii nu vor reveni la birou, va fi din ce în ce mai mare şi nimeni nu vrea să ajungă în dispute juridice. Vor fi din ce în ce mai mulţi proprietari care vor încerca să-şi reconvertească clădirile de birourile în altceva care să le aducă noi chiriaşi din alte sectoare – sănătate, fitness, grădiniţe, şcoli etc. 2021 va fi începutul unui lung trend de reconvertire a unor spaţii de birouri. Cei mai afectaţi vor fi însă cei care aveau mici afaceri în jurul clădirilor de birouri, care se bazau pe corporatişti şi care acum stau acasă şi nu mai le mai aduc nicio încasare. Va fi o dramă pentru toţi cei care îşi câştigau existenţa ca antreprenori dar şi ca angajaţi în aceste zone.

Cititi tot articolul in Ziarul Financiar

Comments are closed