Harta de business a României. Cum s-a schimbat în ultimul deceniu harta de business a României: economia celor zece judeţe care generează 70% din cifra de afaceri din ţară.

Dacă cifra de afaceri a companiilor din Capitală a scăzut cu 29% anul trecut faţă de 2008, în alte 11 judeţe, beneficiare ale unor investiţii de sute de milioane de euro, businessul a înregistrat cel puţin o dublare în acelaşi interval. În perioada 2008-2016 cifra de afaceri totală a companiilor din România a crescut cu 19% în lei, la 1.300 mld. lei (285 mld. euro). 

Pe medie, în cele mai puternice zece ju­deţe, cu excepţia Capitalei, salariul me­diu net în octombrie 2017 era de 2.344 de lei, aproape de media pe economie (2.392 de lei) în timp ce judeţele de la coada cla­sa­mentului aveau un venit mediu net de 1.951 de lei în aceeaşi perioadă. În Capita­lă, salariul mediu net a trecut de 3.000 de lei. 

„Capitalul şi investiţiile private se duc aco­lo unde condiţiile de evoluţie econo­mi­că sunt susţinute de infrastuctura materia­lă şi mai ales umană. Este destul de uşor de văzut că judeţele cu potenţial sunt şi ce­le care au o dotare a capitalului uman adec­vat. Nu trebuie să fie uimitoare co­in­ci­denţa cu existenţa universităţilor şi a acce­sului la informaţii în judeţele de top cu gra­dul de dezvoltare al acestora“, mai spune Octavian Jula, profesor la Facultatea de Economie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.. 

Harta de business a României arată o rup­tură imensă între regiuni: companiile înre­gistrate în Bucureşti au afaceri de aproa­pe 500 mld. lei anual. După Capitală, cele mai puternice zece judeţe au şi ele afa­ceri de peste 460 mld. lei şi 1,4 milioane de salariaţi. La polul opus, cele mai sărace ze­ce judeţe au generat în 2016 business de numai 56 de miliarde de lei. 

În lipsa unor noi proiecte, harta de business a României stă în proporţie de 70% în mâinile Capitalei şi a celor mai puternice zece judeţe. 

sursa: zf

Comments are closed