Avertisment de la JPMorgan: „Europa are în faţă încă opt ani de dobânzi negative”

Banca Centrală Europeană a redus costurile de finanţare la un minim, record de 0,5% săptămâna trecută, iar banca centrală americană (Fed) şi-a redus dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual miercuri.

„Escaladarea tensiunilor de ordin comercial la nivel mondial apasă greu asupra industriei manufacturiere, existând posibilitatea ca acestea să fie resimţite şi de restul economiei. De exemplu, sectorul serviciilor a început să dea semne de deteriorare. Încrederea sectorului de business a scăzut semnificativ, având drept rezultat o încetinire a creşterii investiţiilor. Planurile de investiţii ale companiilor s-au restrâns de asemenea, însemnând că perspectivele de viitor sunt la rândul lor sumbre“, se arată în nota JPMorgan, potrivit Financial Times.

„Având în vedere ritmul lent de redresare din acest ciclu, anticipăm că următoarea recesiune va fi una superficială“, a declarat Bob Michele, director în cadrul diviziei de administrare de active a băncii americane de investiţii.

In acest context, oficialul JPMorgan nu vede fenomenul dobânzilor negative dispărând şi estimează că Europa are în faţă încă opt ani de dobânzi negative. Dobânzile negative au fost pentru prima dată introduse în zona euro în iunie 2014 în scopul impulsionării economiei. 

 

Surse: 

  • JPMorgan Chase & Co este o bancă americană și una dintre cele mai vechi instituții financiare din lume, istoria sa începând din anul 1823. Printre brandurile companiei se numără: J.P. Morgan, Chase și WaMu. Compania are afaceri în 60 de țări și deținea, în anul 2009, active în valoare de 2,2 miliarde de dolari. În același an, numărul de angajați se ridica la 200.000 de persoane.

Comments are closed